Met de uitvinding van de verftube kunnen schilders veel makkelijker buiten gaan werken. En dat doen ze massaal. In de 19de eeuw ontstaan overal kunstenaarskolonies, waarvan het Franse Barbizon - iets ten zuiden van Parijs - wel de bekendste isOok in Nederland zijn talloze schilderachtige plekken. Kunstenaars sporen elkaar aan om te gaan schetsen en schilderen in Katwijk, Oosterbeek, Laren, Volendam, Nunspeet. En, om vooral Drenthe niet over te slaan! Tussen 1850 en 1950 verwelkomt Drenthe alle belangrijke kunstenaars van dat moment: Anton Mauve, Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls, George Hendrik Breitner. De grote meesters van de Haagse School. Zelfs Vincent van Gogh is enkele maanden in Drenthe.

Tijdens de gratis lezing vertelt onze museumdocent over de ontwikkelingen in de 19de eeuw die leidden tot de massale trek naar het platteland van Drenthe, over wat zij er aantroffen, over de contacten tussen de schilders onderling en over het werk dat zij er maakten.

De lezing wordt gehouden op dinsdag 21 januari in bibliotheek in Borger om 19.30 uur.

Aanmelden via info@bibliotheekborger.nl of 088-012 8300